Friptura de pui la cuptor

Friptura de pui prajita este o mancare foarte buna, dar poate veni cu multe calorii in plus atunci cand este prajita in ulei. Incercati aceasta versiune coapta la cuptor, care reduce considerabil grasimea, dar pastreaza o textura si o aroma grozava..
piept de pui la cuptor

Portii

4 portii

Calorii:

320

Timp Preparare:

20 min

 Timp Gatire:

45 min

Timp total

65 min

Despre

friptura de pui la cuptor

Ingrediente reteta Friptura de pui la cuptor

  • piept de pui – 1 kg
  • vin alb – 1 cana
  • miere – 1 lingura
  • usturoi – 2 catei, macinati
  • nuci – 2 linguri, macinate
  • suc de lamaie – din 1 lamaie
  • sare
  • piper negru
  • ierburi aromatice(rozmarin, cimbru, ienibahar)

Valoare nutritiva

Friptura de pui la cuptor

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 28% 28%
  • Carbohidrati 0% 0%
  • Calorii 17% 17%
friptura de pui la cuptor

Mod de preparare reteta:

Friptura de pui la cuptor

, Pregatirea si prepararea 

Bine, deci aici este secretul! Pentru a face prajituri de pui perfect coapte, trebuie pur si simplu sa urmati acest acroimn in 5 pasi: M.U.A.G.O.

  • Marineaza
  • Unge
  • Asezoneaza
  • Gateste
  • Odihneste

Pasul 1: Marineaza

Va spun ca acest pas este o necesitate absoluta pentru oricand doriti sa coaceti piept de pui la cuptor. Saramura de pui este super-usoara, va face puiul mai suculent si, cel mai bine, poate fi facut eficient in doar 15 minute. In plus, daca puneti saramura in apa calduta, ajuta si la aducerea puiului la temperatura camerei, ceea ce face ca gatirea sa fie mai uniforma. Castig-castig!

Pentru a pune puiul in saramura, pur si simplu umpleti un castron mare cu apa calduta (nu fierbinte). Amestecati o mana de sare pana cand se dizolva in mare parte. Apoi adaugati pieptul de pui si lasati-i sa stea in apa sarata la saramura timp de cel putin 15 minute. Daca faceti acest lucru in avans, puteti acoperi si pune in frigider bolul cu pui si apa sarata timp de pana la 6 ore.

Cand sunteti gata, scoateti puiul din saramura. Clatiti-l bine cu apa rece pentru a se spala de sare, apoi uscati-l cu niste prosoape de hartie. Si voilà – puiul este oficial in saramura.

Pasul 2: Unge

…pieptul de pui cu unt topit. Sau cel putin, recomand cu caldura sa folositi unt. Adauga o aroma grozava si ajuta la darea unei cruste aurii frumoase la exterior. Dar daca preferati sa folositi ulei de masline (sau alt ulei de gatit preferat), nu ezitati.

Periati pieptii generos pe ambele parti pentru a preveni lipirea puiului de tigaie si, de asemenea, pentru a ajuta condimentele sa se lipeasca de piele. Apoi puneti pieptul de pui intr-o tava mare de copt sau intr-o tava de prajire.

Pasul 3: Asezoneaza

Daca vreti cu adevarat sa pastrati lucrurile simple, puteti pur si simplu sa presarati putina sare si piper pe pieptul de pui. Dar din nou, puiul va prelua aroma condimentelor pe care le adaugati. Asa ca, chiar daca faceti un fel de mancare simplu care necesita piept de pui „simple”, va recomand cu caldura reteta simpla de condiment pentru pui, care include sare, piper, usturoi pudra si boia de ardei.

Pasul 4: Gateste

Deci, acesta este pasul care provoaca unele certuri intre iubitorii de pui – cat timp se coace pieptul de pui? Si care este temperatura corecta pentru a coace puiul? Il coaceti lent si foarte incet (ca in 30 de minute la 180C)? Sau faceti puiul la temperatura ridicata si rapida (ca in, 15 minute la 220C)? Le-am testat pe ambele – si aproape fiecare interval intre ele – de zeci, de zeci si de zeci de ori. Si pana la urma, cad ferm in tabara din urma cand vine vorba de pui la cuptor.

In functie de grosimea pieptului de pui, prajirea puiului la 220C ar trebui sa necesite un timp de gatire de aproximativ 15-18 minute (in functie de grosimea/dimensiunea pieptului de pui). Este rapid si este usor. Dar mai ales imi place pentru ca gatitul la foc mare dezvolta rapid o „crusta” mai crocanta pe exteriorul pieptului, care ajuta, de asemenea la mentinerea puiului prajit la cuptor perfect fraged pe interior.

Pasul 5: Odihneste

Acesta este un pas nenegociabil. Trebuie, trebuie sa va lasati pieptii de pui frumos copti sa se odihneasca inainte de a-i taia – un sfat care se aplica la gatirea oricarei carni, intr-adevar. Daca taiati imediat, veti pierde toate sucurile uimitoare si o parte din gustul pe care il urmarim cu totii.

Recomand sa intindeti o foaie de folie de aluminiu peste tava pentru a mentine caldura in timp ce puiul se odihneste. Si apoi, dupa 5-10 minute, puteti servi in sfarsit si sa va bucurati de pieptul de pui perfect gatit.

Si astfel  va puteti bucura de fiecare muscatura. ♡. Puteti servi alaturi  de  un piure de cartofi, un pilaf de orez cu legume, legume gratinate sau  pur si simplu o salata de cruditati sau  de muraturi.

Pofta buna va doresc! 

reteta friptura de pui la cuptor
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x