Friptura de vita clasica

Iata o reteta atemporala de friptura de vita, care poate fi facuta cu friptura de pulpa sau friptura de muschiulet. Prajirea lenta la foc mic face magie asupra bucatilor mai dure de carne si ofera o reteta de friptura de vita frageda pe care o veti indragi!
Friptura de vita clasica

Portii

4 portii

Calorii:

527

Timp Preparare:

8 min

 Timp Gatire:

3 ore

Timp total

3 ore si 8 min

Despre

Friptura de vita clasica

Ingrediente Friptura de vita clasica

  • 3 pana la 3 1/2 livre (1,3 pana la 1,6 kg) friptura de pulpa dezosata (alegeti o bucata finala cu un strat de grasime, daca puteti)
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin
  • 8-10 felii de usturoi (3 pana la 4 catei de usturoi, taiati in jumatate sau in trei)
  • Sare si piper

Pentru sos:

  • Vin rosu, apa si/sau bulion de vita
  • 1 lingura de amidon de porumb

Valoare nutritiva

Friptura de vita clasica

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 59 % 59 %
  • Carbohidrati 2 % 2 %
  • Calorii 53 % 53 %
Friptura de vita clasica

Mod de preparare reteta:

Friptura de vita clasica

Se sareaza friptura si se lasa sa ajunga la temperatura camerei:

Carnea de vita trebuie sa fie adusa cat mai aproape de temperatura camerei inainte de a incepe sa o frigeti, pentru a se gati mai uniform. Scoateti-o din frigider cu cel putin 1 ora, de preferinta 2 ore, inainte de a o gati. Deschideti ambalajul, presarati toate partile cu sare si infasurati-o din nou.

Preincalziti cuptorul la 375°F: (190°C). Mutati un gratar in centrul cuptorului, iar pe celalalt puneti-l dedesubt.

Introduceti felii de usturoi in friptura:

Uscati friptura cu prosoape de hartie. Folositi varful unui cutit ascutit pentru a face 8 pana la 10 incizii mici in jurul fripturii. Puneti o aschie de usturoi in fiecare incizie.

Vedere laterala a unei tavi de copt cu o friptura de costita asezata pe un suport pentru a face o reteta de friptura de vita.

Se unge friptura cu ulei de masline, apoi se condimenteaza:

Ungeti friptura cu ulei de masline pe toata suprafata ei. Presarati-o de jur imprejur cu sare si piper.

Vedere laterala a unei tavi de copt cu o friptura de soldan asezata pe un suport pentru a face o reteta de friptura de vita.

Puneti friptura pe gratar cu o tava dedesubt:

Asezati friptura direct pe gratarul din mijloc al cuptorului, cu partea grasa in sus, cu o tava pentru a prinde scurgerile de pe gratarul de sub ea.

Asezarea fripturii direct pe gratar in acest fel, cu o tava pe gratarul de dedesubt, creeaza un mediu de tip convectie in cuptor, permitand aerului cald sa circule mai usor in jurul fripturii, astfel incat nu trebuie sa intoarceti friptura pe masura ce se gateste.

Asezati friptura, cu partea de grasime in sus, astfel incat, pe masura ce se topeste, grasimea sa imbiba intreaga friptura in aroma.

Gatiti friptura initial la 375°F (190°C) timp de o jumatate de ora, pentru a o rumeni. Apoi, reduceti focul la 225°F (107°C). Friptura ar trebui sa mai dureze undeva intre 1 1/2 si 2 1/2 ore pentru a se gati.

Forma fripturii va afecta timpul de gatire. Daca friptura dvs. este lunga si ingusta, mai degraba decat o forma mai rotunda, este posibil sa dureze mai putin timp pentru a se gati, asa ca fiti cu ochii pe ea.

Cand sucurile incep sa curga din friptura si aceasta este rumenita la exterior, verificati temperatura interna a fripturii cu un termometru pentru carne. Scoateti friptura din cuptor atunci cand temperatura interna a fripturii este de 135°F pana la 140°F (pentru o carne in sange mediu).

Pregatiti sosul in timp ce friptura se odihneste:

Asezati friptura pe o planseta de taiat si acoperiti-o cu folie de aluminiu pentru a o mentine calda. Lasati-o sa se odihneasca timp de 20 pana la 30 de minute inainte de a o taia. (Odihna fripturii gatite este importanta. Daca o taiati prea repede, friptura va pierde mai mult din sucurile sale).

Pentru a face sosul: Scoateti tigaia de scurgere din cuptor si puneti-o pe aragaz la foc mediu. Retineti ca, daca scoateti friptura mai devreme, pentru un nivel de coacere rar sau mediu, s-ar putea sa nu aveti prea multe scurgeri. Sa speram ca veti avea cateva. In caz contrar, este posibil sa doriti sa lasati friptura putin mai mult timp la o temperatura si mai mica,, pentru a scoate mai multe scurgeri din ea.

Adaugati putina apa, vin rosu sau bulion de vita la scurgeri pentru a deglaza (a elibera scurgeri din tigaie). Dizolvati o lingura de amidon de porumb in putina apa si adaugati-o in tigaia de scurgeri. Se amesteca rapid in timp ce sosul se ingroasa pentru a evita formarea de cocoloase.

Puteti adauga putin unt daca nu exista multa grasime in scurgeri. Adaugati sare si piper dupa gust. Bunica adauga si putin cimbru proaspat daca avea.

Feliati si serviti:

Dupa ce friptura a avut sansa sa se odihneasca putin (si sa-si reabsoarba sucul), feliati-o subtire pentru a o servi. (Un cutit de paine lung si robust functioneaza bine pentru a felia friptura).

Turnati sosul peste felii sau serviti-l alaturi.

Friptura de vita clasica
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x