Gomboti cu prune

Desertul acesta îmi aduce aminte de copilărie, îl făcea în special bunica. Este un desert care necesită puțin mai mult timp de preparare, dar rezultatul final nu dezamăgește niciodată.

Portii

4

 Gata in:

60 min

Calorii:

166

Vezi altele din:

Despre?

Desertul acesta îmi aduce aminte de copilărie, căci îl făcea în special bunica. Este un desert care necesită puțin mai mult timp de preparare, dar rezultatul final nu dezamăgește niciodată. Prunele din interior sunt zemoase și acrișoare, pesmetul este crocant și dulce, iar aluatul din cartofi, făină si un ou este moale și destul de pufos. Nu este reteta originala, inventata de mine, este doar reteta traditionala sa-i spunem, asa cum am invatat-o si eu si acum o dau mai departe.

galusti cu prune

Ingrediente Gomboti cu prune:

Pentru aluat :

  • 350g faina alba
  • 300g pesmet
  • 250g zahar + inca 3-4 linguri
  • 50g unt
  • oua
  • 2 bete scortisoara
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • 1 kg cartofi taiati cubulete
  • 1 kg prune fara samburi
  • putina sare (jumatate de lingurita)

Pentru umplutura:

  • 1kg prune
  • zahar

ustensile bucatarie

gomboti
gomboti prune

Valoare nutritiva Gomboti cu prune

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 4% 4%
  • Carbohidrati 16% 16%
  • Calorii 8% 8%
gomboti prune iasi

Mod de preparare Gomboti cu prune

Pregatirea 

Cartofii se spala si se pun la fiert intregi, necuratati de coaja, in apa cat sa-i acopere si 1 praf de sare.

Cand sunt bine fierti (se inteapa cu o furculita), se scurg de apa si imediat se scoate miezul. Eu ii pun pe un fund si cu o lingura ii rup in 2 si scot miezul. Termin imediat si nu ma chinui deloc.

Se adauga peste cartofii fierbinti untul sau uleiul, un praf de sare (cat se ia cu 3 degete) si se amesteca foarte bine totul cu un tel. Amestecati bine, pana cand cartofii sunt bine sfaramati. Acum se pun ouale si iar se amesteca bine totul, cu miscari rapide. Se poate face si la robot, dar si la mana, cam 5 minute.

Amestecati cateva minute, rapid, pentru ca ouale sa nu se coaguleze si acest piure sa inglobeze aer-vom avea galuste pufoase

Se adauga acum grisul si faina si se amesteca totul cu o lingura. Vom obtine un aluat moale. Nu va speriati si lasati in congelator bolul cu aluat pentru 30 de minute. Se va intari.

Curatati prunele de codita si de sambure, dar nu le rupeti de tot, sa ramana pruna aproximativ intreaga.

Separat puneti intr-un castronel 2 linguri de zahar cu putina scortisoara. Aici vom tavali putin prunele inainte sa le punem in galuste. Daca doriti, puteti adauga si un strop de vanilie.

Pregatirea pesmetului

Pregatim pesmetul aromat pentru galuste cu prune/ gomboti cu prune

Intr-o tigaie se topeste untul, apoi se adauga pesmetul, zaharul si scortisoara, se amesteca totul rapid pana se omogenizeaza. Dureaza 5 minute maxim.

Se pun la fiert intro craticioara 2-3 l de apa rece, cu 1 strop de sare (cat se ia cu 3 degete).

Aluatul de galuste se verifica acum si daca este mult prea moale, mai puteti adauga 1 lingura de faina si framantati rapid, dar fara sa insistati prea mult, ca sa nu devina gumos ca un cauciuc. 

Cum formam galustele cu prune?

Cu mainile unse cu ulei se face un sul din aluat si se rup 20-25 de bucati cat mai egale. Se ia o bucata de aluat, se aplatizeaza si se pune in mijloc o pruna inmuiata in zahar aromat. Se da forma rotunda si se asaza pe o tava sau farfurie unsa cu ulei. Facem la fel cu toate galustele pana le terminam de facut.

Cand apa clocoteste, se pun galustele, dar nu toate odata, ca sa aiba loc sa fiarba, sa nu se lipeasca. Se fierb la foc mare si dupa ce totul da in clocot se reduce putin focul. Se lasa pana cand galustele se ridica la suprafata si apoi inca 5-6 minute, ca sa fie bine fierte.

Se scot usor, cu o spumiera si se asaza in pesmetul aromat. Se tavalesc bine pe toate partile, ca sa adune cat mai mult pesmet. Se asaza frumos pe platou si cand sunt gata, deasupra se presara tot pesmetul ramas.

Atentie mare, manuiti-le usor, sunt fragile si se rup imediat. Eu am rupt 2 galuste, dar le-am mancat cu multa pofta imediat 🙂

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x