Sarmale in foi de vita

Mi-am adus aminte de sarmale in foi de vita. Da. da, din acelea bune, care se topesc in gura …Doamne ce bunatate! Hai, sa vedem cum le preparam impreuna.
sarmale in foi de vita

Portii

70 bucati

Calorii:

260

Timp Preparare:

30 min

 Timp Gatire:

90 min

Timp total

120 min

Despre

sarmale in foi de vita

Ingrediente reteta Sarmale  in foi de vita

  • 550g carne tocata de porc
  • 450 g carne tocata de vita
  • 200g de orez
  • 200 g de bacon
  • 2 bucati de ceapa
  • 80-90 de foi de vita de vie
  • 500 ml bulion/suc de rosii
  • 50 de ml de ulei
  • cimbru uscat
  • frunze de dafin
  • 1 legatura patrunjel
  • marar proaspat sau uscat
  • sare
  • piper macinat
  • seminte de chimen/chia
  • smantana pentru servit

Valoare nutritiva

Sarmale  in foi de vita

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 26% 26%
  • Carbohidrati 8% 8%
  • Calorii 12% 12%
sarmale in foi de vita

Mod de preparare reteta:

Sarmale  in foi de vita

Pregatirea si prepararea 

Se oparesc foile de vita in apa clocotita cu sare cca. 1 minut sau pana cand isi schimba culoarea ( asta daca nu sunt deja  frunze de la saramura,  in cazul acesta  se desareaza inainte de utilizare). Se scot apoi si se lasa sa se raceasca. Coditele si nervurile groase se inlatura.

Spalam orezul in mai multe ape si se lasa apoi la inmuiat in apa rece, pana cand e gata umplutura de carne(cel putin 20 deminute).

Se prepara umplutura de carne, ca si la sarmalele obisnuite: se pune carnea tocata intr-un bol mare. Se poate praji ceapa tocata marunt, in putin ulei sau se poate adauga  cruda ( eu prefer sa nu o prajesc ci mai degraba sa o inabus  in apa fierbinte pentru a fi mai usoara pentru stomac si implict digestie) ; se adauga un praf de sare si se amesteca bine. Se ia de pe foc si se rastoarna peste carnea tocata din bol impreuna cu boiaua dulce. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se adauga orezul, scurs de apa, si se amesteca totul foarte bine.Deasemenea presaram marar si cimbru apoi amestecam iar bine pana ce se intrepatrund toate aromele. Eu adaug si patrunjel verde tocat mai marunt daca  am proaspat in casa,  da o aroma mai speciala  umpluturii.

Pregatim oala in care vom fierbe sarmalele din foi de vita si o  „tapetam” cu crengute de cimbru , marar uscat si turnam uleiul .Infasuram sarmalele iar intre randuri punem pasta de rosii si frunze de dafin. Pentru un plus de savoare  se poate adauga  in sucul de rosii sau de bulion si  busuioc tocat.  Deasemenea  ca si  la  sarmalele  clasice ,  eu  mereu adaug si seminte de chimen  atat pentru aroma  cat si pentru  a  ajuta digestia.  Bineinteles, puteti  omite daca nu va place.  

Se acopera cu apa, sa le cuprinda bine, se mai adauga putina sare.

Puneti cratita la foc mijlociu pana cand da in clocot, apoi reduceti focul la mic. Acoperiti oala partial cu capacul si lasati sarmalele sa fiarba aproximativ 2 ore si jumatate — verificati la jumatatea timpului daca a scazut lichidul si daca este necesar mai adaugati putina apa.

Deasemenea, putem gati sarmalele in cuptor, intr-o oala de lut sau orice vas ceramic sau de yena. Dupa ce sunt gata, sarmalele se lasa acoperite, cateva ore.

Le putem servi alaturi de o mamaliga de malai sau decorate cu smantana sau iaurt. Yammy , o minunatie 🙂

reteta sarmale in foi de vita
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x