Sarmale in foi de vita

Portii
70 bucati
Calorii:
260
Vezi altele din:
Timp Preparare:
30 min
Timp Gatire:
90 min
Timp total
120 min
Despre

Ingrediente reteta Sarmale in foi de vita
- 550g carne tocata de porc
- 450 g carne tocata de vita
- 200g de orez
- 200 g de bacon
- 2 bucati de ceapa
- 80-90 de foi de vita de vie
- 500 ml bulion/suc de rosii
- 50 de ml de ulei
- cimbru uscat
- frunze de dafin
- 1 legatura patrunjel
- marar proaspat sau uscat
- sare
- piper macinat
- seminte de chimen/chia
- smantana pentru servit
Valoare nutritiva
Sarmale in foi de vita
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 26%
- Carbohidrati 8%
- Calorii 12%

Mod de preparare reteta:
Sarmale in foi de vita
Pregatirea si prepararea
Se oparesc foile de vita in apa clocotita cu sare cca. 1 minut sau pana cand isi schimba culoarea ( asta daca nu sunt deja frunze de la saramura, in cazul acesta se desareaza inainte de utilizare). Se scot apoi si se lasa sa se raceasca. Coditele si nervurile groase se inlatura.
Spalam orezul in mai multe ape si se lasa apoi la inmuiat in apa rece, pana cand e gata umplutura de carne(cel putin 20 deminute).
Se prepara umplutura de carne, ca si la sarmalele obisnuite: se pune carnea tocata intr-un bol mare. Se poate praji ceapa tocata marunt, in putin ulei sau se poate adauga cruda ( eu prefer sa nu o prajesc ci mai degraba sa o inabus in apa fierbinte pentru a fi mai usoara pentru stomac si implict digestie) ; se adauga un praf de sare si se amesteca bine. Se ia de pe foc si se rastoarna peste carnea tocata din bol impreuna cu boiaua dulce. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se adauga orezul, scurs de apa, si se amesteca totul foarte bine.Deasemenea presaram marar si cimbru apoi amestecam iar bine pana ce se intrepatrund toate aromele. Eu adaug si patrunjel verde tocat mai marunt daca am proaspat in casa, da o aroma mai speciala umpluturii.
Pregatim oala in care vom fierbe sarmalele din foi de vita si o „tapetam” cu crengute de cimbru , marar uscat si turnam uleiul .Infasuram sarmalele iar intre randuri punem pasta de rosii si frunze de dafin. Pentru un plus de savoare se poate adauga in sucul de rosii sau de bulion si busuioc tocat. Deasemenea ca si la sarmalele clasice , eu mereu adaug si seminte de chimen atat pentru aroma cat si pentru a ajuta digestia. Bineinteles, puteti omite daca nu va place.
Se acopera cu apa, sa le cuprinda bine, se mai adauga putina sare.
Puneti cratita la foc mijlociu pana cand da in clocot, apoi reduceti focul la mic. Acoperiti oala partial cu capacul si lasati sarmalele sa fiarba aproximativ 2 ore si jumatate — verificati la jumatatea timpului daca a scazut lichidul si daca este necesar mai adaugati putina apa.
Deasemenea, putem gati sarmalele in cuptor, intr-o oala de lut sau orice vas ceramic sau de yena. Dupa ce sunt gata, sarmalele se lasa acoperite, cateva ore.
Le putem servi alaturi de o mamaliga de malai sau decorate cu smantana sau iaurt. Yammy , o minunatie 🙂
