Cornuri pufoase de casa

Nu este nimic mai placut pe aceasta vreme rece de iarna decat sa pornesti cuptorul in bucatarie si sa bagi o tava plina de bunatati la copt.Simplu de facut si si mai simplu de mancat,
cornuri de casa

Portii

19 bucati

Calorii:

270

Vezi altele din:

Timp Preparare:

40 min

 Timp Gatire:

15 min

Timp total

55 min

Despre

cornuri de casa cu gem

Ingrediente reteta Cornuri pufoase de casa

  • 450 g faina 000
  • 60 g zahar
  • 30 g zahar vanilat (4 pliculete) 
  • 5-6 g de sare
  • 250 ml lapte cu 3.5 % grasime
  • 30 g de drojdie proaspata sau 14 g de drojdie uscata
  • O lingura esenta de portocala
  • 3 galbenusuri
  • 50 g unt gras topit
  • 200 g umplutura. 
  • Un ou pentru uns
  • 2-3 linguri de lapte
  • miere pentru luciu

Valoare nutritiva

Cornuri pufoase de casa

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 8% 8%
  • Carbohidrati 22% 22%
  • Calorii 15% 15%
cornuri de casa cu gem

Mod de preparare reteta:

Cornuri pufoase de casa

Pregatirea si prepararea

Incepem cu aluatul . Se face o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, care se lasa apoi sa creasca intr-un loc cald timp de 20-30 minute, pana cand isi  dubleaza volumul. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, de ce temperatura are nevoie drojdia ca sa se active,  tot ce trebuie este sa citesti cu rabdare 🙂

Intre timp topim untul  si il lasam  la racit un pic.

In bolul cu faina adaugam zaharul, zaharul vanilat, sarea, apoi amestecam.

Adaugam lichidele peste faina, apoi punem galbenusurile. Adaugam si compozitia de drojdie activata si esenta de portocale.  Daca nu va place gustul puteti inlocui cu esenta de vanilie sau  de migdale. Amestecam cu o lingura de silicon sau lemn pana cand aluatul prinde forma, apoi il rasturnam pe masa de lucru.

In acest moment avem  o coca destul de moale, asa ca mai adaugam putina faina si framantam. Aluatul trebuie sa fie lucrabil, dar inca putin moale si lipicios. Asadar nu adaugam foarte multa faina in plus deoarece este riscul sa  obtinem un aluat prea tare si  prea compact.

Apoi continuam framantarea ajutandu-ne de unt topit.

Va recomand sa framantati minim 15 minute dupa ceas, daca puteti chiar 20. Trebuie sa legam bine glutenul din faina, ca sa  nu crape cornurile la suprafata si isi mentina forma frumoasa pe care le-o dam.

Ungem un bol incapator  cu untul ramas sau cu ulei, si asezam aluatul. Acoperim bine cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc cald pana cand isi tripleaza volumul. Pentru ca acesta este un aluat bogat in lactate, zahar si oua, precum cel de cozonac, va fi nevoie de un timp mai indelungat de dospire. La mine a durat aproximativ doua ore.

Pregatim o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

O data ce aluatul si-a triplat volumul,  il scoatem din bol si il impartim in doua bucati.  Lucram cu una din ele, iar pe cealalta o punem inapoi in bol, intodeauna acoperita.

Intindem fiecare parte cu sucitorul intr-o foaie aproximativ rotunda,groasa 0,5 cm(circa).Taiem fiecare foaie in 8 triunghiuri.

Pe baza mare a fiecarui triunghi punem cate o lingurita de umplutura(sau gem),apoi crestam putin la jumatatea bazei si rulam.

Asezati cornurile formate pe tava, si le pastrati  acoperite cu folie de plastic, ca sa nu se usuce suprafata.Apoi  pana sa se introduca  in cuptor, se mai lasa la dospit inca 15-20 de min la loc cald.

Intre timp preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Pentru cuptorul electric eu am ales un progam care nu da caldura de sus, si am pornit ventilatorul.

Batem un ou cu o lingura – doua de lapte si ungem toate cornurile uniform.

Dati la cuptor pentru aproximativ 20 minute. Se verifica cu scobitoarea introdusa in centru, la fel ca la cozonac.

Dupa ce le scoateti din cuptor,  dupa ce s-au racit  un pic,  se face un amestec de 2 lingurite de miere si un pic de apa si se ung cornurile.  Acest  procedeu  le  face si mai lucioase  dar mai ales da cojii un gust dulceag si delicios.

Cornurile sunt foarte moi, super pufoase, iar de miros nici nu are rost sa mai spun . Dupa racire se pot pastra intr-un recipient de plastic exact  ca si painea din magazine.

Si acum nu ne ramane decat sa savuram aceste  cornuri  delicioase alaturi de o cana  de ceai sau de lapte. O minuntatie si un curcubeu de gusturi .

Sper sa incercati si sa va placa si pentru orice intrebari  stiti  deja cum sa ma gasiti 🙂

 

pasi  cornuri de casa cu rahat
reteta cornuri de casa pufoase
0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x