Paine impletita

Paine impletita de casa, o reteta aparte, usor diferita de painea obisnuita: este o paine extrem de moale si de pufoasa.

paine si colaci

Portii

6

Calorii:

433

Vezi altele din:

Timp Preparare:

10 min

 Timp Gatire:

40 min

Timp total

50 min

Despre?

paine impletita

Ingrediente Paine impletita:

Pentru aluat :

  • 500g faina alba
  • 200ml lapte
  • 50ml ulei
  • 10 g drojdie uscata
  • oua
  • galbenus
  • putina sare (jumatate de lingurita)
  • susan sau mac
paine impletita in 3
paine impletita in 3 cluj

Valoare nutritiva  Paine impletita

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 9% 9%
  • Carbohidrati 21% 21%
  • Calorii 13% 13%
paine si colaci

Mod de preparare Paine impletita

Pregatirea 

Pentru aluat se urmeaza pasii firesti: se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca cu zaharul. Faina cernuta se omogenizeaza, intr-un bol incapator, cu sarea si se face o gaura la mijloc, in care se toarna drojdia deja activata. Se incepe amestecarea ingredientelor, turnand cate putina apa pana se incorporeaza toata. Se ia coca la framantat energic, adaugand cate putin ulei, pana se incorporeaza si acesta complet. Se continua framantatul pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care face deja basici… sau – framantati mecanic, la masina de paine sau robot. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei, se infoliaza si se lasa la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Cum se face painea impletita in 3?

Pentru a avea o impletitura uniforma, vom cantări aluatul. Am avut 1100 g aluat și astfel am impartit aluatul în 6 parti de cate 180 g. Avem nevoie de cate 3 părți pentru fiecare paine cu lapte.

Vom acoperi bilele de aluat cu punga și/sau cu o carpa de bucatarie. Le scoatem și le prelucram pe rand. Fiecare porție de aluat am intins-o în dreptunghiuri de circa 30×20 cm și apoi am rasucit aluatul sul (de jos in sus), cat se poate de strans. Asa painea noastră va avea o forma frumoasa.

Am rulat apoi sulul de aluat pe masa pana a atins o lungime de cca. 40 cm. Am procedat similar si cu restul bucatilor de aluat. Am unit 3 suluri la un capat si am inceput sa impletesc. Sulul din stanga l-am culcat strans peste cel din mijloc, apoi cel din dreapta peste cel din mijloc. Am lucrat strans și uniform.

In final am unit cele 3 capete si impletitura a fost gata.

Din 6 suluri am obtinut 2 paini împletite în 3.

Coacere paine impletita

Painea astfel împletita am asezat-o într-o tava cu hartie de copt si am mai lasat-o 30 min la dospit, tot sub o carpa.

Am batut un galbenus cu jumatate din albus si am pensulat impletiturile cu grija.

Deasupra am presarat niste seminte de mac. (sau susan)

Fiind unsa cu ou, aceasta paine impletita se coace la 170°C (la cuptoarele electrice funcția sus+jos+ventilatie sau treapta medie la cuptoarele pe gaz), pentru 30 de minute (cuptorul trebuie sa fie preîncins).

Merită sa incerci si tu aceasta retetă de paine cu lapte impletita in 3!

 

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x