Placinta cu mere/dovleac
Timp Preparare:
20 min
Timp Gatire:
40 min
Timp total
60 min
Despre?
Placintele cu mere sau cu dovleac facute cu foi de casa sunt o paleta intreaga atat de mirosuri cat si de gusturi . Cine poate spune nu la mirosul imbietor de scortisoara si gustul dulce-acrisor al merelor? Pentru mine este desertul copilariei mele facut de bunica pe timp de toamna si mai ales pe timp de iarna, cand recele de afara parca devenea mai cald cand in toata casa se simtea miros de mere, scortisoara, zahar si cateodata nuci .
Ingrediente retea : Placinta cu mere/dovleac
Pentru aluat :
- 600g faina alba
- 250ml lapte caldut
- 4 linguri de zahar
- 100g unt
- 8g drojdie uscata sau 20g drojdie verde/proaspata
- 1 ou
- coaja de la o lamaie sau o portocala rasa – in functie de preferinte
- putina sare (jumatate de lingurita)
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1.3kg mere sau dovleac
- zahar dupa gust
- scortisoara dupa gust
Pentru uns:
- 1 galbenus ou amestecat cu putin lapte sau apa
Valoare nutritiva Placinta cu mere/dovleac
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 8%
- Carbohidrati 11%
- Calorii 8%
Mod de preparare Placinta cu mere/dovleac
Pregatirea aluatului
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia si peste acestea vom pune zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilinat, pasta de vanilie si oul.Si in alt vas separat punem la foc laptele si untul si le lasam pana se topeste untul. Atentie insa laptele cand se adauga peste faina nu trebuie sa fie fierbinte ci caldut.
Amestecam toate ingredientele si se adauga laptepe cu unul putin cate putin pana se incorporeaza tot si apoi se framanta pana obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Se pune la dospit pana isi dubleaza volumul .
Pregatirea umpluturii
Pana dospeste aluatul se poate pregatii umplutura. Se curata merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem la calit impreuna cu zaharul si scortisoara. Le lasam pe foc pana se evapora toata zeama.
La fel se face si daca alegeti sa faceti umplutura cu dovleac si nu cu mere.
Eu avand de amandoua, am facut o placinta cu mere si una cu dovleac. O minuntatie de gusturi.
Impaturirea aluatului
Dupa dospire luam aluatul si il impartim in doua parti egale.Infainam blatul de lucru si intindem prima foaie in forma dreptunghiulara sau rotunda pentru a fi mai usor de manevrat. Peste aceasta foaie vom pune jumatate din cantitatea de mere si/sau dovleac si vom intinde un strat uniform pe toata foaia.
Rulam placinta apoi o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. La fel vom proceda si cu cealalta bucata de aluat. Dupa ce am terminat de modelat placintele, le mai lasam la odihnit pentru 15-20 de minue, dupa care le crestam cu ajutorul unui cutit ascutit apoi le ungem cu ou.
Tava sau tavile se pun in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute sau pana aluatul trece testul cu scobitoarea.
Cand placintele sunt coapte le scoatem din cuptor si le lasam sa se racoreasca pe un blat de lemn .
Daca se doreste se pot pudra cu zahar pudra in functie de preferinte.
Pofta buna😊