Placinta cu mere/dovleac
Timp Preparare:
20 min
Ā Timp Gatire:
40 min
Timp total
60 min
Despre?
Placintele cuĀ mere sau cu dovleac facute cu foi de casa sunt o paleta intreaga atatĀ de mirosuriĀ cat si de gusturi .Ā Cine poate spune nu la mirosulĀ imbietor de scortisoara si gustul dulce-acrisor al merelor? Pentru mine este desertulĀ copilarieiĀ mele facut de bunica pe timp de toamna si mai ales pe timp de iarna, cand recele de afara parca devenea mai cald cand in toata casa se simtea miros de mere, scortisoara, zahar si cateodata nuci .
Ingrediente retea : Placinta cu mere/dovleac
Pentru aluat :
- 600g faina alba
- 250ml lapte caldut
- 4 linguri deĀ zahar
- 100g unt
- 8g drojdie uscata sauĀ 20g drojdie verde/proaspata
- 1 ou
- coajaĀ de la o lamaie sau o portocala rasa – in functie de preferinte
- putina sareĀ (jumatate de lingurita)
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1.3kg mere sauĀ dovleac
- zahar dupa gust
- scortisoara dupa gust
Pentru uns:
- 1 galbenus ouĀ amestecat cu putin lapte sau apa
Valoare nutritiva Placinta cu mere/dovleac
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importanteĀ pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile suntĀ valabile pe 100g)
- Proteine 8%
- Carbohidrati 11%
- Calorii 8%
Mod de preparare Placinta cu mere/dovleac
Pregatirea aluatului
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia si peste acestea vom pune zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilinat, pasta de vanilie si oul.Si in alt vas separat punemĀ la foc laptele si untulĀ si le lasam pana seĀ topeste untul. Atentie insa laptele cand se adauga peste faina nu trebuie sa fie fierbinte ciĀ caldut.
Amestecam toate ingredientele si se adauga laptepe cu unulĀ putin cate putinĀ pana se incorporeaza tot siĀ apoiĀ se framanta pana obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Se pune la dospit pana isiĀ dubleaza volumul .
Pregatirea umpluturii
Pana dospeste aluatul se poate pregatii umplutura. Se curata merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem la calit impreuna cu zaharul si scortisoara. Le lasam pe foc pana se evapora toata zeama.Ā
La felĀ se face si daca alegetiĀ sa faceti umplutura cuĀ dovleac si nu cu mere.Ā
Eu avand de amandoua, am facut oĀ placinta cu mere si una cuĀ dovleac. OĀ minuntatie de gusturi.
Impaturirea aluatului
Dupa dospire luam aluatul si il impartim inĀ doua parti egale.Infainam blatul de lucru si intindem prima foaie in forma dreptunghiulara sau rotunda pentru a fi mai usor de manevrat. Peste aceasta foaie vom pune jumatate din cantitatea de mere si/sau dovleac si vom intinde un strat uniform pe toata foaia.
Rulam placinta apoi o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. La fel vom proceda si cu cealalta bucata de aluat.Ā Dupa ce am terminat de modelat placintele, le mai lasamĀ la odihnit pentru 15-20 de minue, dupa care le crestam cu ajutorul unui cutit ascutit apoi le ungem cu ou.
Tava sau tavile se pun in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute sau panaĀ aluatulĀ trece testul cu scobitoarea.
Cand placintele sunt coapte le scoatem din cuptor si le lasam sa se racoreasca pe un blat de lemn .
Daca se doreste se pot pudra cuĀ zahar pudra in functie de preferinte.
Pofta bunaš