Placinta cu mere/dovleac

Cine nu isi aminteste cu drag de mirosul puternic de scortisoara si gustul dulce-acrisor al merelor? Astazi va invit sa vedeti cum fac eu placinta cu mere.
Reteta Placinta cu mere/dovleac

Portii

24 bucati

Calorii:

265

Vezi altele din:

Timp Preparare:

20 min

 Timp Gatire:

40 min

Timp total

60 min

Despre?

Placintele cu  mere sau cu dovleac facute cu foi de casa sunt o paleta intreaga atat  de mirosuri  cat si de gusturi .  Cine poate spune nu la mirosul  imbietor de scortisoara si gustul dulce-acrisor al merelor? Pentru mine este desertul  copilariei  mele facut de bunica pe timp de toamna si mai ales pe timp de iarna, cand recele de afara parca devenea mai cald cand in toata casa se simtea miros de mere, scortisoara, zahar si cateodata nuci .

placinta cu dovleac

Ingrediente retea : Placinta cu mere/dovleac

Pentru aluat :

  • 600g faina alba
  • 250ml lapte caldut
  • 4 linguri de zahar
  • 100g unt
  • 8g drojdie uscata sau 20g drojdie verde/proaspata
  • 1 ou
  • coaja de la o lamaie sau o portocala rasa – in functie de preferinte
  • putina sare (jumatate de lingurita)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru umplutura:

  • 1.3kg mere sau  dovleac
  • zahar dupa gust
  • scortisoara dupa gust

Pentru uns:

  • 1 galbenus ou amestecat cu putin lapte sau apa
aluat foi  placinta cu mere
placinte cu mere sau dovleac

Valoare nutritiva Placinta cu mere/dovleac

Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante  pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt  valabile pe 100g)

  • Proteine 8% 8%
  • Carbohidrati 11% 11%
  • Calorii 8% 8%
placinte cu foi

Mod de preparare Placinta cu mere/dovleac

Pregatirea aluatului

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia si peste acestea vom pune zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilinat, pasta de vanilie si oul.Si in alt vas separat punem  la foc laptele si untul  si le lasam pana se  topeste untul. Atentie insa laptele cand se adauga peste faina nu trebuie sa fie fierbinte ci  caldut.

Amestecam toate ingredientele si se adauga laptepe cu unul  putin cate putin  pana se incorporeaza tot si  apoi  se framanta pana obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Se pune la dospit pana isi  dubleaza volumul .

Pregatirea umpluturii

Pana dospeste aluatul se poate pregatii umplutura. Se curata merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem la calit impreuna cu zaharul si scortisoara. Le lasam pe foc pana se evapora toata zeama. 

La fel  se face si daca alegeti  sa faceti umplutura cu  dovleac si nu cu mere. 

Eu avand de amandoua, am facut o  placinta cu mere si una cu  dovleac. O  minuntatie de gusturi.

Impaturirea aluatului

Dupa dospire luam aluatul si il impartim in  doua parti egale.Infainam blatul de lucru si intindem prima foaie in forma dreptunghiulara sau rotunda pentru a fi mai usor de manevrat. Peste aceasta foaie vom pune jumatate din cantitatea de mere si/sau dovleac si vom intinde un strat uniform pe toata foaia.

Rulam placinta apoi o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. La fel vom proceda si cu cealalta bucata de aluat. Dupa ce am terminat de modelat placintele, le mai lasam  la odihnit pentru 15-20 de minue, dupa care le crestam cu ajutorul unui cutit ascutit apoi le ungem cu ou.

Tava sau tavile se pun in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute sau pana  aluatul  trece testul cu scobitoarea.

Cand placintele sunt coapte le scoatem din cuptor si le lasam sa se racoreasca pe un blat de lemn .

Daca se doreste se pot pudra cu  zahar pudra in functie de preferinte.

Pofta buna😊

0
Mi-ar place sa citesc parerea ta, lasa un comentariu.x