Reteta : Placinte Poale-n brau
Timp Preparare:
15 min
Timp Gatire:
40 min
Timp total
55 min
Despre?
Placintele poale-n brau constau intr-un aluat asemanator celui de cozonac si o umplutura delicioasa din branza dulce de vaci cu sau fara stafide , prune uscate sau orice alte fructe uscate iti plac. In Moldova se numeste “Poale-n brau” , in alte parti ale tarii poate le cunoasteti sub denumirea de “Placinte moldovenesti” sau “Branzoaice” dar indiferent cum se numesc , de un lucru sunt sigura : mirosul lor, aluatul pufos imbinat cu acea branza dulce, te face sa mai ceri si a 2-a portie. 😉
Ingrediente reteta : Placinte Poale-n brau
Pentru aluat :
- 550g faina alba
- 300ml lapte caldut
- 60g zahar
- 50g unt
- 10g drojdie uscata sau 25g drojdie verde/proaspata
- 2 galbenusuri sau 3 daca sunt oua de marime mica
- coaja de la o lamaie sau o portocala rasa – in functie de preferinte
- putina sare (jumatate de lingurita)
Pentru umplutura:
- 150g stafide sau alte fructe uscate
- 500-550g branza dulce de vaci
- 70g zahar
- 2 linguri de gris
- 2 oua
- o pastaie de vanilie sau esenta de vanilie
- zahar pudra pentru ornat -in functie de preferinte
Valoare nutritiva
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 11%
- Carbohidrati 25%
- Calorii 16%
Mod de preparare Placinte Poale-n brau
Pregatirea aluatului
Pentru aluat se amesteca zaharul cu drojdia si cu laptele caldut. Se adauga apoi treptat galbenusurile, untul la temperatura camerei si coaja de lamaie rasa sau de portocala si se omogenizeaza cu un pic de faina. Se adauga apoi sarea si restul de faina si se framanta aluatul. Se lasa la dospit pana se dubleaza.
Pregatirea umpluturii
Pana dospeste aluatul se poate pregatii umplutura. Se lasa branza de vaci la scurs daca este cazul, se amesteca cu restul ingredientelor si se adauga in final grisul. Cantitatea de gris difera in functie de cat de apoasa e branza. Daca e mai apoasa se pune mai mult, daca nu, se poate si renunta la gris sau se poate pune foarte putin. Se adauga in final si stafidele. Din aceasta compozitie nu trebuie sa lipseasca un pic de sare si aromele de vanilie. Stafidele sau orice alt fruct uscat nu trebuie inmuiate deoarece se vor umfla la copt prin absorbirea zerului in exces al branzei dulci.
Impaturirea aluatului
In primul rand intr-un castron mic se bate galbenusul unui ou cu un pic de apa.
Blatul de lucru se da cu faina sau ulei insa mai usor pentru intinderea aluatului este utilizarea fainii .
Dupa ce aluatul este intins, se taie in 12 bucati. Compozitia de branza se aseaza pe fiecare patratel cu lingura, astfel incat sa fie oarecum egale gramajoarele.
Aluatul se inchid ca un plic. Primul colt se aseaza peste umplutura si se unge cu oul batut, se ridica si coltul opus si se unge cu ou si apoi tot asa si celalalte doua. Oul batut este „lipiciul” acestor plicuri gustoase. Daca nu se ung colturile, acestea se vor desface la copt.
Branzoaicele umplute se aseaza in tava (pe hartie de copt) si se ung bine la exterior cu ou batut.
Coacerea si servirea
Aceste branzoaice sau poale-n brau se coc 10 minute la 180° si inca 10 minute la 160°. Cuptorul trebuie sa fie bine incins inainte de a se pune la copt.
Dupa ce s-au copt (se poate face testul cu scobitoarea pentru a fi sigur(a) ca aluatul este copt), branzoaicele sau poalele-n brau se lasa la racorit. Trebuie sa fie rumene si crescute.
Aditional dupa racire se pot puda cu zahar pudra sau unse cu apa cu miere calduta in functie de preferinte .
Ce zici? Te incumeti sa le faci? Te invit sa testati aceasta reteta de branzoaice – poale-n brau! Si pentru orice intrebari, aici sunt sa te ajut.
Pofta mare 😊