Pateuri cu sunca si cascaval – covriham
Reteta cu imagini, explicata pas cu pas – Pateuri cu sunca si cascaval sau cum imi place mie sa le zic -Covriham – Un aluat fraged, moale si pufos si merge ideal alaturi de o cana de iaurt.
Timp Preparare:
30 min
Timp Gatire:
20 min
Timp total
50 min
Despre
Ingrediente reteta Pateuri cu sunca si cascaval
- 25g drojdie proaspata
- 25g zahar
- 300 ml apa calduta
- 50 g unt topit
- 500g faina
- 1 lingurita sare
- 1 ou pentru uns
- 1 lingura bicarbonat de sodiu
- Apa pentru oparit aluatul
- Cascaval
- Sunca
- Crema de branza
- Mac , susan, sare la alegere
Valoare nutritiva Pateuri cu sunca si cascaval
Monitorizarea, intelegerea si jurnalizarea alimentatiei si activitatilor fizice sunt foarte importante pentru a trai o viata sanatoasa. (valorile sunt valabile pe 100g)
- Proteine 6 %
- Carbohidrati 7%
- Calorii 9%
Mod de preparare reteta: Pateuri cu sunca si cascaval
Pregatirea si prepararea
Exact cum am zis si la inceput, aluatul este identic ca si la covridogii pufosi de casa.
Incepem cu aluatul. Intr un vas incapator se pune drojdia cu zaharul si toata apa calduta si se lasa pentru 15-20 de min sa se activeze ( ideal acoperita cu un prosop sau folie alimentara) .
Dupa ce s- a activat drojdia , se pune 250g de faina din cei 500 si se omogenizeaza bine cu o spatula de lemn sau silicon (aluatul va fi destul de lichid la inceput). Se adauga apoi partea ramasa de faina si se incorporeaza bine . Se incepe framantarea cu mana , se adauga lingurita de sare (sau mai mult dupa gust si obisnuinta) si se adauga treptat untul topit in timp ce se framanta.
O data ce aluatul s-a omogenizat va rezulta un aluat moale foarte foarte usor lipicios . Se pune intr-un vas curat uns cu ulei si se acopera si se lasa la cald timp de 60 de minute la dospit.
Dupa cele 60 de minute se scoate aluatul pe masa de lucru bine infainata si se face un sul de aluat mare care apoi se taie in 3 si apoi in 6 sau 8 depinde cat de mari vreti sa fie bucatile.
Fiecare bucata de aluat am intins-o cu sucitorul si am format un dreptunghi care apoi l-am uns cu o lingurita de crema de branza si am asezat apoi o felie de cascaval si apoi o felie de sunca. Am rulat cu grija aluatul si m-am asigurat ca marginile sun inchise bine.
Intre timp se pune la fiert intr-o oala incapatoare apa (1/2 din oala) si cand incepe sa clocoteasa se adauga lingura de bicarbonat. Se lasa sa mai dea in 2 clocote si apoi pe rand se pun pateurile pe rand si se lasa 40-50 de secunde fiecare in clocot .
Se scot cu o paleta pe o foaie de copt , se ung cu galbenus de ou amestecat cu un pic de apa , si se presara deasupra susan , mac, sare la alegere.
Se pune tava in cuptorul preincalzit si se lasa 20 de min la 200 de grade.
Pofta mare si sper sa incercati cat de curand aceasta reteta. Nu o sa regretati, garantez.